Bireysel Emeklilik Sistemi
Anasayfa       |      Bireysel Emeklilik Sistemi
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?

İkinci  bir emeklilik geliridir, çalışırken sahip olduğunuz hayat standatlarınızı korumanızı, emeklilik döneminde kendi ayaklarınız üzerinde durmanızı sağlar...

Birikimleriniz bir devlet kuruluşu olan Takasbank’ta saklanır, devlet güvencesindedir...

Hem biriktirme döneminde, hem de emekliliğiniz başladığında vergi avantajları sağlar...

Şeffaf ve esnek bir sistemdir, birikimlerinizi her an kontrol edebilir, katkı payı yatırmaya ara verebilirsiniz...

Mevcut Sosyal Güvenlik Sistemi’nin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır...


BİREYSEL EMEKLİLİKTE YENİ DÖNEM.

Bireysel Emeklilik’te yeni bir dönemin kapılarını açacak olan yasa tasarısı Meclis’ten geçti.
Tasarrufun teşvik edildiği ve katılımcılara sağlanan faydaları arttıracak en önemli değişiklikler:

 Devlet Katkısı geliyor* : Devlet Katkısı'ndan sistemde bulunan herkes yararlanabilecek, 01.01.2013 tarihinden itibaren Bireysel Emeklilik hesabına yatırılan her katkı payı için %25 oranında devlet katkısı eklenecek. Devlet Katkısı'nın üst limiti Aylık Brüt Asgari Ücretin %25'i kadar olacak.

Bireysel Emeklilik'ten ayrılıp yeniden girenler 2014 sonuna kadar Devlet Katkısından yararlanamayacaklar.29.05.2012 tarihi itibarıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'nde olup kanun yürürlük tarihinden itibaren iki yıl içinde bir emeklilik sözleşmesini birikimlerini alarak sonlandıran katılımcılar, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne tekrar dahil olmaları halinde 31.12.2014 tarihine kadar Devlet Katkısı'ndan yararlanamayacaktır.

1/1/2013 tarihinden önce sisteme girmiş ve 1/1/2016 tarihi itibarı ile yürürlükte olan sözleşmelerin, sözleşme yürürlük tarihi ile 1/1/2013 tarihi arasında sistemde geçirdikleri üç yıldan altı yıla kadar olan sürelerine bir yıl, altı yıldan on yıla kadar olan sürelerine iki yıl, on yıldan fazla olan sürelerine üç yıl olacak şekilde, devlet katkısı hak kazanmak için gerekli süre hesabına 1/1/2016 tarihinde ekleme yapılır. Katılımcının birden fazla sözleşmesi olması durumunda her bir sözleşme için söz konusu süre ayrı ayrı hesaplanır. 

- Sadece getiriden vergi alınacak : Katılımcıların Bireysel Emeklilik Sistemi'nden ayrılması durumunda stopaj toplam birikimden değil, sadece getiri üzerinden alınacak. Uygulama kanunun yürürlüğe girmesinden iki ay sonra başlayacak. 

- İşverenler daha fazla teşvik edilecek : İşverenin çalışanı adına yatırıp direkt gider yazabileceği Bireysel Emeklilik Katkı Payı Tutarı ve çalışanın bordrosuna ekleyerek dolaylı olarak ödemiş olduğu grup hayat ve/veya sağlık sigortası primleri için tanımlanan teşvik sınırı çalışanın brüt ücretinin %10'undan %15'ine çıkartılacak.

* Devlet katkısı sadece çalışanların ödeme yaptığı planlarda geçerlidir.

Şuan online : 1 Toplam Ziyaretçi : 220940